“De punt-lijn-meditatie, Joey, is dat hetzelfde als droedelen?” Omdat een heleboel lezers van mijn boek Schrijven naar bewustzijn zich deze vraag stelden, heb ik hier uitgebreid het antwoord geschreven.
Als je droedelt ben je ‘uit’ je lijf, met schrijfmeditatie zak je in je lijf
Je wilt zakken van je hoofd naar je hart. Je verlangt jezelf echt te kunnen voelen. De punt-lijn-schrijfmeditatie is de meest eenvoudige en effectieve techniek om je daarbij te helpen. Je hoeft er zelfs de deur niet voor uit. Je neemt papier en pen, je installeert jezelf op de bank of op een stoel of kussen en je begint: je zet de punt, en je volgt met je aandacht de beweging van je hand. Tegelijk blijf je aanwezig bij alles wat er gebeurt in je lichaam. Het is een manier van ‘zakken’, want vrijwel meteen ga je voelen hoe het werkelijk met je gaat. Daar kunnen geen gedachten tegenop.
Droedelen heeft geen doel, schrijfmeditatie wel: verbinding met jezelf
Vergis je niet, de punt-lijn-schrijfmeditatie is géén droedelen, zoals veel mensen onterecht denken. Als je droedelt ben je niet aanwezig in het hier en nu. Als je schrijfmediteert, is het JUIST de bedoeling dat je je verbindt met jezelf, in het hier en nu.
Droedelen is een vorm van tekenen zonder duidelijk doel, op een moment dat je gedachten elders zijn. Droedelen doe je als je met je gedachten bijvoorbeeld bij een telefoongesprek bent. Terwijl je praat, teken je oogjes, bloemetjes, geometrische figuren of poppetjes. Je creëert vanuit het onderbewuste. Het verschil met de punt-lijn-schrijfmeditatie is dat je NIET BEWUST AANWEZIG bent bij dat proces van creatie. En dat laatste, bewust zijn van de beweging van je hand en aandachtig aanwezig zijn bij elke gewaarwording in je lichaam is juist wat de punt-lijn-schrijfmeditatie zo bijzonder maakt. Met je aandachtige aanwezigheid bij de punt en de lijn kom je in diepe verbinding met jezelf.
Die lijn, die geen droedelen is, hoe doe je dat dan?
Neem een schrijfboek en een pen en doe met me mee. Open je schrijfboek en zoek een lege pagina. Zet op een willekeurige plek een punt. Terwijl je de punt zet komen er waarschijnlijk allerlei gedachtes in je op. Prachtig, want uit de chaos van woorden mag jij nu het woord kiezen dat het meest naar voren springt. Dat woord, ik noem dat je kernwoord, schrijf je naast de punt.
Heb je een kernwoord? Mooi, dan gaan we nu verder met de lijn. Zet je pen terug op de punt en geef je over aan de beweging die je hand wil maken. Je hoeft dus niet te schrijven of woorden te verzinnen. Nee, laat de lijn gaan en volg je gevoel. Waar wil je hand naar toe en laat het gebeuren. Probeer dit ‘dansen met je pen’ een paar minuten vol te houden. Experimenteer met het ritme van je pen, versnel en vertraag en voel wat dat met je doet.
Wat er gebeurt, is dat de lijn je belangrijke inzichten geeft! De lijn maakt je bewust van je creatieve beweging, van HOE je telkens stappen zet en hoe je eigenlijk niets anders hoeft te doen dan aandachtig de lijn te volgen.
Wat er gebeurde toen Ingrid de lijn zette
Ingrid probeerde de punt-lijn-meditatie en ze schreef me:
“Vandaag nam ik jouw boek, en las over (de punt en de lijn), en wat die ons vertelt. Ik vond dat verfrissend. Ik deed twee pogingen in mijn schriftje, heel bewust met mijn aandacht bij de lijn en bij wat die in mijn lichaam in beweging zette. Toen voelde ik wat ik in mijn leven al heel dikwijls heb gevoeld: ik heb niet genoeg plaats! Dus haalde ik er een oude rol behangpapier bij, en toen gebeurde er iets fantastisch! Ik voelde alle heftigheid eruit komen, grote cirkels, wat een snelheid! en na een tijd kwam er rust en .. tranen. Maar het gevoel dat ik erbij had! Wiew! Het was de eerste keer dat ik écht contact had met mijn lijn, voluit erin kon duiken. En dat allemaal dankzij mijn rol behangpapier :-))! Die blijft voorlopig in de buurt.
Jaren geleden zei iemand tegen mij : jij bent een F1-auto die op de parking rondrijdt. Dat moet heel juist geweest zijn, want ik ben dat nooit vergeten. En bij het zetten van mijn lijn op dat groot stuk papier, wel.. dat kwam weer in me op.
Ik voel mij enorm sterk en hoopvol en tegelijk heel kwetsbaar. En dit allemaal door de punt en de lijn.”
Of lees de ervaring van Jan
Jan was een geblokkeerd en gestagneerd pianospeler en muziekschrijver. Hij was bij mij op retraite en hij viel voortdurend ‘van het blad af’ tijdens de punt-lijn-meditatie. Ik heb hem grote rollen papier toegestopt en die samen met hem over een enorm lange tafel uitgespreid. Hij heeft toen met twee handen tegelijk (!) de lijn op papier gezet. Zijn hele lichaam kwam daarbij in beweging, het was alsof hij al “lijnend” met zijn hele lichaam muziek maakte, en dat heeft zich verdergezet in zijn schrijven. Aan het eind was hij stomverbaasd. Hij wist van zichzelf niet dat hij:
1. Zo’n bom aan energie in zich had zitten.
2. Zo’n behoefte had om met twee handen tegelijk te werken (dat leerde hem alles over zijn verlangen om ook weer het pianospelen op te pakken).
3. Er al zoveel nieuwe songteksten klaar zaten, die nu de kans kregen om naar buiten te stromen.
Wil jij ook uit je hoofd en naar je hart?
Ga op zoek naar een oude rol behangpapier, of kleef kladpapier aan elkaar zodat je een groot oppervlak krijgt, en laat jezelf gaan! Zet de punt, schrijf je kernwoord en zet je pen terug op de punt en start de lijn. Houd geen doel voor ogen, maar wees nieuwsgierig naar wat komt. Sta jezelf toe om als een kind te spelen.
Alles over de punt en de lijn lees je in mijn boek: Schrijven naar bewustzijn
Lees ook onderstaande blogs:
Of bekijk mijn schrijfmeditaties op de website.
Benieuwd naar de retreats?
Kijk op Retreats in Griekenland & België
.
Reageer je graag? Dat kan onderaan deze blog.
.
Joey Brown is schrijf- en bewustzijnscoach, en auteur van het boek Schrijven naar Bewustzijn, Ontdek je ware verhaal. Ze woont op het eiland Ikaria.
P.S. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de NIEUWSBRIEF.
Regelmatig post ik foto’s, schrijfmeditaties en verhalen op INSTAGRAM en ook op mijn FACEBOOKPAGINA! Neem een kijkje, en als je fijn vindt wat je leest, is een duimpje altijd welkom!
Geef een reactie