Ik heb een ideale zomerschrijfplek en een ideale winterschrijfplek: in de zomer zit ik in mijn schrijfkamertje, aan mijn schrijftafel met uitzicht op het berglandschap. De deur naar het buitenterras zet ik open zodat ik de koele zeebries voel en de golven kan horen. In de winter schrijf ik het liefst aan de keukentafel, met mijn rug naar de kachel toe. Dan is mijn schrijfkamer te koud.
*
Wat doe je als je schrijfplek niet meer klopt?
Het is nu hartje zomer, en veertig graden. In mijn schrijfkamer drijf ik mijn stoel af van het zweten. Wat anders een koele kamer is in de zomer, werd plots een broedkamer.
Verhuizen naar het buitenterras? Neen. Is te warm. Er staat geen zuchtje wind. Dan maar de heuvel af, naar de baai waar mijn partner een restaurant heeft op tien meter van de zee. Daar is altijd een frisse bries. Maar ook altijd mensen. En muziek. En oeverloos gebabbel. Als ik oordoppen in stop, lukt het me om daar een uurtje te schrijven. Maar het is niet ideaal. Vooral omdat ik op die plek ‘beschikbaar’ lijk voor een babbeltje, een vraag, een grapje. En dat wil ik niet. Als ik schrijf, wil ik niet voor andere dingen of mensen beschikbaar zijn. Dan wil ik honderd procent beschikbaar zijn voor mijn pen.
Waar? Waar? Waar? Ik wéét plots weer heel goed wat ik nodig heb als ik wil schrijven: stilte. Geen afleiding. En graag een lekkere temperatuur. Niet te koud, niet te warm.
**
Wat vind jij belangrijke voorwaarden voor je ideale schrijfplek? Weet jij wat je nodig hebt?
*
inspiratie komt op onverwachte plekken
De volgende dag spring ik gelijk de zee in. Met schrijfboek en al! Het komt zomaar bij me op. De zee in! Wat verder in zee zet ik me boven op een rots; zo zit ik tot mijn middel in het water. Op mijn hoofd een grote strandhoed (voor schaduw over mijn schrijfboek). Als vanzelf begint het schrijven te stromen, net omdat ik zo’n gekke plek heb uitgekozen. Ik breng mijn geest ermee in de war: ‘Hoezo? IN de zee? Dat kan toch niet?!’
beweging en stilzitten
Omdat mijn geest zo bezig is met in de war zijn, kan mijn creativiteit gaan stromen. Ik ontdek ook weer datgene wat ik maar al te vaak vergeet: ik heb beweging nodig om me heen. Beweging die me niet afleidt, die niets van me vraagt of wat tegen me zegt, maar die me laat voelen dat de wereld om me heen steeds in beweging is: golven die tegen mijn benen aanklotsen, spelende honden, in de wind flapperende lakens op de wasdraad, het gezang van vogels, sprinkhanen en gekko’s die tegen mijn schrijfraam kleven. Als ik een beetje beweging om me heen heb, kan ik beter stilzitten (met mijn schrijfhand in beweging).
.
.
Trein, tram bus
Als ik in België ben, zit ik het liefst op de trein te schrijven. Dan schuift het landschap aan me voorbij, terwijl ik stil zit te schrijven. Of op de tram. Op de bus heb ik het ook wel eens geprobeerd. Maar dat gaat net iets te schokkerig. Daar word ik duizelig van, en meestal wankel ik na schrijven op de bus met een stekende hoofdpijn naar huis. Ook vliegreizen zijn een uitnodiging tot schrijven. Lange wachturen in een luchthaven zijn een plezier, want precies dit soort beweeglijk niemandsland nodigt mij uit tot schrijven. In het midden van al die beweging word ik een schrijvend stilpunt.
*
Jouw ideale schrijfplek
Ideale schrijfplekken zijn voor iedereen anders. Bovendien zijn ze zo uniek als jij zelf bent. Wat is jouw ideale schrijfplek? Heb je wel eens geëxperimenteerd?
De ideale schrijfplek is doorgaans een rustige plek, zonder storende prikkels. Schrijven tussen honderden boeken kan voor mij perfect, en ook de prikkel van vogelzang en zeegolven. Maar radio of televisie moet uit. Liefst geen gebabbel op de achtergrond. Het gaat niet zozeer om wat je ziet of hoort, of niet ziet of niet hoort, maar wel om wat je RUST geeft. De prikkel van vogelzang en zeegolven, de aanwezigheid van boeken, geeft mij rust.
**
Intussen heb ik er mijn beroep van gemaakt om voor jou fantastische schrijfplekjes te vinden. Abdijen en stiltehoeves, en wonderlijke pensionnetjes op het eiland Ikaria. Stuk voor stuk inspirerende omgevingen!
Kijk op retraites voor een retraite in België of onderneem de reis naar Ikaria voor een deugddoende verdiepingsweek.
*
Houd niet vast aan één schrijfplek
Deze tip is zowat de beste voor dagen dat je vastloopt in het schrijven. Verander je schrijfplek, en als het nodig is zelfs je schrijfmateriaal. Verwissel je laptop even voor een schrijfboek, verlaat je schrijfkamer en ga schrijven in het park of in het bos. Of verhuis een keer van keuken naar woonkamer, of van slaapkamer naar zolder of kelder.
Het is goed om één vaste schrijfplek te houden, dus daar waar je al je boeken en materiaal samen hebt. Maar je hoeft je daar niet aan vast te klampen als was het de énige plek waar je kan of mag schrijven. Het is je uitvalsbasis, je ‘je schrijfthuis’. Maar er is niets mis mee om die basis af en toe te verlaten om daarna weer terug te komen.
Daag inspiratie uit
Het wordt helemaal leuk als je schrijfplekken gaat innemen die je niet kent of niet gewend bent. Andere ruimtes, andere omgevingen, andere geuren, geluiden en gewaarwordingen prikkelen andere delen in je hersenen. Zo daag je dus de inspiratie uit. Je stapt uit je comfortzone en zegt: ‘Hier zit ik, kom maar!’
wees creatief
Waarom zou je in een saaie kamer schrijven als dat níét stimulerend werkt? Investeer in een mooi bureau, hang een schilderij of een zelfgemaakte collage op die je inspireert en zorg voor wat groen, een bloemetje of een plantje. Kortom, richt je schrijfplek sfeervol in. Het is belangrijk dat jij je er kan thuisvoelen.
Zorg ervoor dat je bij binnenkomst zin krijgt om met het uitdenken van je verhaallijn of met het ontwikkelen van je karakters verder te gaan. Je schrijfplek mag niet demotiveren, maar moet een plek zijn waar je graag komt!
Probeer eens een plek waarvan je denkt: dit is helemaal té gek bedacht! Ik lees graag je ervaringen onderaan deze blog.
*
Joey Brown is schrijf- en bewustzijnscoach, en auteur van het boek Schrijven naar Bewustzijn, Ontdek je ware verhaal. Ze woont op het eiland Ikaria.
P.S. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de NIEUWSBRIEF.
Neem ook regelmatig een kijkje op de FACEBOOKPAGINA!
Geef een reactie