Lenteschoonmaak in je huis, met je schrijven aanwezig zijn op bepaalde plekken in je huis, en zo energetisch reinigen! Lijkt totaal absurd, niet? En toch kan het! Meer nog: jij kan dit zelf.
Je huis is een plek waar jij tot rust kan komen, met jezelf in kwetsbaarheid kan zijn. Juist daarom is het zo belangrijk om af en toe goed schoon te maken. Je schoonmaakmiddelen zijn niet zeemlap en schuurborstel, maar wel je aandacht, je intentie en je positieve gedachten. Met onderstaande schrijfmeditatie leer ik je hoe je overbodige, ‘winterse’ energieën uit je huis kan verdrijven. Dat zijn energieën als zwaarte, vermoeidheid, moedeloosheid, koude, angst, boosheid, enz.
*
Schrijfmeditatie: lenteschoonmaak
Met de volgende schrijfmeditatie lenteschoonmaak leer je hoe je een kamer met je schrijven kan ‘verlichten’. Je kan dit voor élke kamer in je huis doen, en zelfs voor je kelder, de zolder, de garage en je tuin, als je voelt dat dat nodig is. Als dit je wat veel lijkt, kan je eerst je hele huis traag en met je aandacht bij je lichaam, al scannend doorwandelen. In elke kamer maak je een rondje. Vergeet niet de hoeken, vergeet ook niet het midden. Je blijft daarbij heel de tijd in je voelen: wat voel je in elke kamer, waar reageert je lichaam, waar voel je zwaarte, stress, verdriet?
Hoofd uitschakelen
Schakel echt je hoofd uit, ga niet in de verhaaltjes van je hoofd zitten, ga geen verwachtingen invullen zoals bijvoorbeeld “in deze stoel heeft mijn boze vader van de winter gezeten dus die boosheid moet er nog zitten”, maar ga echt voelen. Is het waar wat je verhaaltjes je wijsmaken? Misschien zal je ontdekken dat je verhaaltjes niet waar zijn, maar dat je heel andere dingen kan voelen. Kortom: blijf aanwezig bij de gewaarwordingen van je lichaam.
Ademen
Kies dan de kamer of kamers uit waar je ‘winterse energieën’ voelde, en waar je met je schrijven lenteschoonmaak wil houden. Zet een stoel op de plek waar je die winterse energie voelde, en neem je schrijfboek en je pen bij de hand. Je schrijft met de hand.
Sluit even je ogen, en ga enkele minuten weer naar je voelen. Focus daarbij een tijdje op je ademhaling. Je ademt in en uit, in en uit zonder die ademhaling te controleren, zonder er iets aan te veranderen. Je gaat simpelweg voelen: hoe is mijn ademhaling nu?
Aandachtig voelen, bewust aanwezig
Dan neem je je schrijfboek en beantwoord je volgende vragen:
– Wat word je gewaar in je lichaam? Stress? Zwaarte? Koude? Rillingen?
– Waar voel je dat in je lichaam: in je buik, in je schouders, in je rug, in je keel, in je hart, enz.
– Hoe voelt dat wat je voelt? Hoe voel je je hier? Opgejaagd, neergedrukt, bevroren, bang, nerveus, boos enz.
– Tot slot: als je ik je vraag om één kernwoord te plakken op deze plek, wat zou dit kernwoord dan zijn? Neem het eerste woord dat je te binnen schiet, hoe gek dit woord in deze context misschien ook lijkt.
.
.
Schrijven zonder ophouden
En dan zet je je pen neer, en ga je onderzoeken waar dat kernwoord je brengt. Je gaat niet eerst bedenken wat dat kernwoord zou kunnen betekenen; je zet het kernwoord neer en al schrijvend laat je uit je pen stromen wat zich in dat gegeven moment aandient. Je blijft minimum een kwartier schrijven, zonder ophouden. Dit om te voorkomen dat oordeel of kritische gedachten het proces komen verstoren. Je hoeft niet te letten op zinsbouw, interpunctie of spelling, je laat de woorden en zinnen gewoon door je hand stromen. Zelfs als je woorden onleesbaar worden, of plots heel groot of heel klein worden, dan blijf je gewoon schrijven. Misschien voel je de behoefte om je schrijven over te laten vloeien in tekenen? Dan volg je deze impuls.
*
Wat je schrijft is niet belangrijk
Bij deze schrijfmeditatie is het niet belangrijk wát je schrijft (je hoeft er geen betekenis aan vast te plakken), het is belangrijk dát je schrijft.
Mogelijk komen er allerlei herinneringen naar boven, herinneringen aan voorbije wintermaanden, herinneringen aan alle voorbij winters. Als je heel gevoelig bent krijg je mogelijk zelfs beelden die verder gaan dan je persoonlijke herinneringen. Beelden die verbonden zijn aan bijvoorbeeld de winterse energieën van de vorige bewoners van je huis. Laat ook die beelden gewoon door je heen stromen. Je hoeft het fijne er niet van te weten.
*
Houd je van rust, stilte en schrijven?
Dan is de 4-daagse basisretraite Schrijven naar Binnen wellicht iets voor jou!
*
Laat stromen wat zich aandient
Wat je dus eigenlijk met dit schrijven doet, is de overtollige, zware, winterse energie door je hand en je pen laten stromen. Het is niet belangrijk dat je achteraf precies weet wat er door je heen is gaan stromen. Vertrouw erop dat je onderbewuste het weet, dat je lichaam het weet. Trap tijdens het schrijven niet in de val van je geest, die heel graag verhaaltjes bouwt. Laat stromen wat nodig is. Verhaaltjes schrijven kan je achteraf nog altijd.
Als je voelt dat je meer dan een kwartier schrijftijd nodig hebt, blijf je doorschrijven. Tot je voelt: het is er doorheen. Tot je voelt dat de winterse energie plaats heeft gemaakt voor ruimte en lichtheid.
Afsluiten in licht
Sluit je schrijven af met een nieuw kernwoord: welk kernwoord wil je aan deze lichtheid, aan deze nieuwe ruimte, geven?
Is dit hocus, pocus? Is dit geváárlijk? Neen, niks van dit alles. In deze oefening gaat het erom dat jij met je volledige aandacht, en misschien wel voor het eerst, bij je huis aanwezig bent. Dit geldt ook voor jezelf: je op een manier die je misschien nooit eerder ervaarde, bij jezelf en bij hoe jij je voelt in je huis, aanwezig. Met je bewuste aanwezigheid breng je ruimte en licht in de kamer. Met je schrijven ontwar je energetische knopen.
*
Wil je graag nog meer licht en ruimte in je persoonlijke leven scheppen?
Kijk voor nog meer schrijfmeditaties onder mijn gratis aanbod!
*
Nieuwe levensfase
Deze schrijfmeditatie kan je trouwens ook op andere momenten van het jaar doen, bijvoorbeeld op een moment dat je een nieuwe levensfase wilt starten. Of bijvoorbeeld nadat je bent verhuisd. Ook als je gedurende een langere periode slecht slaapt, kan je met je schrijven de energie van je slaapkamer gaan onderzoeken en ontwarren.
P.S. Net zoals dat gaat bij een lenteschoonmaak, zal je merken dat een kamer soms meerdere schoonmaakbeurten nodig heeft. Dan zal je in een eerste schrijfmeditatie niet verder geraken dan ‘onderzoek’, alsof je een dokter bent die al schrijvend een diagnose stelt. In een tweede en derde schrijfmeditatie kan je dan stapje voor stapje licht brengen in de winterse energie.
Succes! En ik hoor graag van je hoe het is gegaan.
Je ervaringen kan je hieronder kwijt in het commentaarveld.
Joey Brown is schrijf- en bewustzijnscoach, en auteur van het boek Schrijven naar Bewustzijn, Ontdek je ware verhaal. Ze woont op het eiland Ikaria.
P.S. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de NIEUWSBRIEF.
Neem ook regelmatig een kijkje op de FACEBOOKPAGINA!
Whauw! Wat een originele en vernieuwende manier van schoonmaken is dit! Probeer ik zéker eens uit, want ik zit in de fase van opruimen en loslaten en voel best wel dat er energetisch hier en daar ‘blokkades’ zitten. Benieuwd wat het energetisch schrijfwerk in beweging krijgt! 🙂
Mercie Joey! <3 <3 <3
Dankjewel, An. Ik ben benieuwd wat het voor jou en je huis kan betekenen!