In deze blog vertel ik je hoe ik alsmaar bewuster leerde aanwezig zijn in leegte en niet-weten. En hoe ik daarin vrijheid en rust vond. Aan het eind vind je een fijne schrijfmeditatie, die je dieper in contact brengt met je leegte en … je rust.
Zweven in leegte
‘Het is alsof ik al maanden in de leegte zweef’, zei ik vaak in gesprek met vrienden en vriendinnen. ‘Alsof ik rondzweef in een grote lege witte ruimte, zonder deuren.’ Ik zag geen specifieke toekomstvormen meer, geen nieuwe initiatieven. ‘Er is niets dat nu uit mij wil stromen, ik heb geen idee welke kant ik uit moet, ik heb geen bepaalde verlangens en geen bepaalde doelstellingen, noch op professioneel, noch op persoonlijk vlak.’
Leegte is oké
Het vreemde was dat ik me daar best oké bij voelde. Tenminste, als ik me niet liet gaan in toekomstgedachten, want dan kwamen paniek en oordelende gedachten meteen opzetten. Ik oefende me, onder meer met het schrijven, in het aanwezig zijn in het nu, en eigenlijk, zo ontdekte ik, was het best fijn in dat nu, en ik voelde me helemaal vrij in die leegte waarin ik me bevond. Mijn gedachten snapten er niks van, dat ik dat als fijn kon voelen. En precies die strijd in mijn hoofd legde ik voor aan mijn goede vriend Paul Van hooydonck, inspirator en oprichter van het boeddhistisch centrum Ehipassiko. ‘Hoe is het mogelijk dat ik dat fijn ben gaan vinden, het niet-weten?!’
Niet-weten als kracht
‘Leven in leegte en niet-weten ervaren we vaak als bedreigend. We zijn het allemaal zo gewend om voortdurend actie te ondernemen, gestuurd door onze gedachten. Maar eigenlijk is het niet-weten, het kunnen rusten in leegte, een grote kracht’, zei Paul. ‘Als je zo leeft, ontdek je je authenticiteit. Niet-weten vergt durf en moed en is een bron van creativiteit. In het boeddhisme spreken ze van ‘don’t know mind’, een geest vrij van vooropgestelde ideeën, opinies, meningen of overtuigingen.
Of zoals een Japans zenmeester zei: Forget about enlightenment. Just let go of views and opinions. .
Oneindige creatie
Plots ging er een lampje branden in mijn hoofd. Als je leeft vanuit leegte en niet-weten, ontdek je dat de kracht hiervan zit in het bewust worden van een oneindig veld van creatie! Er is niets dat je wilt of verlangt, er is geen doel te behalen, geen plan uit te voeren, en tegelijk weet en voel je: alles is nog mogelijk!
Alles is mogelijk
Je wordt je ervan bewust dat je elk verlangen vorm kan geven. Wat we echter vaak doen als we nadenken over de vorm die ons verlangen ‘moet’ krijgen, is de vorm al dicht metselen met allerhande beperkende gedachten. Zoals wanneer je verlangt naar een grote zomerliefde, en in gedachten al gaat bepalen hoe hij of zij eruit moet zien. Of zoals wanneer je het verlangen voelt om een boek te schrijven, of om een zaak op te zetten, en je jezelf al van bij het begin beperkt met gedachten als “geen geld” of “geen tijd”. Onthoud: verlangens hebben in essentie geen vorm. Het is pure energie. Als je leert om de vorm niet te willen controleren, en vanuit leegte telkens kleine bewegingen te maken, in het ritme dat bij jou past, dan vind je daarin de rust – en de vrijheid – die je zoekt.
Niet-weten geeft rust
Een voorbeeld. ‘Je kan ook zelf deurtjes maken in je leegte’, zei een vriendin goed bedoelend toen ik ook met haar over die ‘witte lege ruimte’ sprak. ‘Goed idee’, zei ik. Maar nog terwijl ik dit zei, voelde ik dat het moment daarvoor niet rijp is. Met het idee om zelf deurtjes te maken, triggerde ze mijn kritische gedachten die me voortdurend vertellen dat het ‘hoog tijd is voor initiatief’. Echter, ik voel de leegte nu als een noodzakelijk punt van stilstand, en het niet-weten geeft me rust. Het aanwezig zijn in de leegte staat me toe het zoeken en doen voor een tijdje te staken, en in alle vrijheid te vinden.
‘Moeten’ komt uit je gedachten, niet uit je voelen
Uiteraard zijn er dagen waarin kritische stemmen me onrustig maken. ‘Zou je geen stap zetten?’ Maar dit zijn maar gedachten. Mijn gedachten gaan zich immers als hyperactieve aapjes vervelen in dat niet-weten. Ze vertellen me dat het niet-weten niet kan, niet goed is, en dat ik dringend grote plannen moet maken, initiatief moet nemen. Het bewust worden van het werkwoord ‘moeten’ in dit soort gedachten, leert me dat de tijd niet rijp is, en dat elke nieuwe beweging die start vanuit dit ‘moeten’, slechts een beweging vanuit mijn gedachten zou zijn.
En hoe is dat bij jou?
Met schrijfmeditatie kan je contact maken met jouw leegte (die eigenlijk nooit leeg is), en met je innerlijke stem die oprijst uit die leegte. Hieronder vind je daarvoor een passende schrijfmeditatie. Ik wens je veel schrijfplezier!
Jij bént niet je gedachten. Jouw belemmerende gedachten zijn er vaak om jou te beschermen. Ga op zoek naar hun ware identiteit, word je bewust van de gevoelens of onzekerheden die ze hardnekkig willen beschermen. Zodra je de ware kern van je gedachten kent, kan je ze loslaten.
*
SCHRIJFMEDITATIE
In dialoog met de leegte
Met deze schrijfmeditatie spreek je door middel van dialoog het deel van jezelf aan dat bang is voor de leegte, of kritisch en oordelend over je niet-weten. Jijzelf bent de externe observator, de luisteraar die de vragen stelt over dat deel van jou. Je gaat over jezelf schrijven in de derde persoon.
Stap 1:
Stap 2:
Dan stel je als observator nog de volgende vragen. En je laat het kritische en/of angstige deel van jezelf, antwoorden alsof het een mens is
Hallo, kritische en/of angstige deel van (jouw naam),
2) Hoe lang ben jij al bij (jouw naam)? Kan je me precies vertellen wanneer je in het hoofd en lichaam van (jouw naam) bent gaan wonen? Kan je je dat moment herinneren?
3) Wat wil je werkelijk voor (jouw naam) betekenen? Waarvoor probeer je hem/haar met je kritiek of angst te beschermen?
4) Wat heb je nodig van (jouw naam) om je angsten en/of kritieken te verzachten?
5) Wat is jouw werkelijke aard, jouw essentie? Als (jouw naam) aandachtig en bewust bij jou aanwezig zou blijven, in elk moment van de dag, hoe zou jouw stem dan klinken? En wat zou je (jouw naam) dan vertellen?
Neem je tijd
Trek voldoende tijd uit voor deze schrijfmeditatie. Het gaat je naar antwoorden leiden die je misschien nog nooit voor jezelf hebt durven uitspreken. Voel wat het met je doet. En voel ook hoe je daarna, helder en bewuster, een volgende keer de ware identiteit van je leegte zal herkennen, en veel beter zal weten hoe je daar rust in kan vinden.
.
.
Reageer je graag? Dat kan onderaan deze blog.
.
Joey Brown is schrijf- en bewustzijnscoach, en auteur van het boek Schrijven naar Bewustzijn, Ontdek je ware verhaal. Ze woont op het eiland Ikaria.
P.S. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de NIEUWSBRIEF.
Regelmatig post ik foto’s, schrijfmeditaties en verhalen op INSTAGRAMen ook op mijn FACEBOOKPAGINA! Neem een kijkje, en als je fijn vindt wat je leest, is een duimpje altijd welkom!
Ik ken dat onbestemde gevoel.
Dat heb ik verschillende keren ervaren tijdens het schrijven van mijn boek, de magie van tuinieren.
Ik had geen idee welke kant het zou uitgaan. En ik heb me daar ook aan overgegeven.
Op het moment dat ik een richting wilde bepalen ervoer ik alleen maar beperking en starheid.
Ik merkte dat het onbestemde gevoel me vrijheid en ruimte gaf voor mijn creativiteit, en om open te staan voor wat er kwam, en wat er in mij resoneerde om op te schrijven. Voorbij mijn eigen idee dat ik zou weten welke kant het uit moest.
Maar dat onbestemde gevoel was niet alleen maar een onbestemd gevoel.
Ook al noemde ik het wel eens in mezelf dat ik midden op de oceaan voer zonder precies te weten waarheen, had ik wel het gevoel dat ik ‘goed’ bezig was en gewoon moest ‘doorvaren’, en ik voelde me geleid dat de bestemming geslaagd zou zijn.
Mooi, Wim Paul! Dankjewel! Jouw bestemming, je boek, is meer dan geslaagd!
Klopt….mijn business opgedoekt om een ander project te kunnen opstarten…maar niks gevonden wat mij echt lag…tijdens die “leegte” mezelf meer en meer ontdekt. Het schrijven van een boek opgestart maar…zo intens mee bezig dat ik mezelf wederom verloor. Door omstandigheden 3 jaar niet meer geschreven en …na de stilteretraite in Metanoia de draad weer opgepakt maar nu met een andere intentie. Dankjewel joey brown voor het begeleiden tijdens de schrijfmeditaties…jij bent erg goed bezig vind ik… leegte kan erg helend zijn
Ja, Lut, je hebt een hele transformatie doorgemaakt. De leegte zit vol mogelijkheden … x