Op schrijven werd ik instant verliefd toen ik mijn eerste woordjes leerde schrijven. Ik ben er sinds die dag nooit mee opgehouden.
Hetzelfde soort verliefdheid en passie voelde ik toen ik voor het eerst in contact kwam met familieopstellingen. Dat was zo een krachtig iets! Het was ook een taal die ik meteen begreep, en me zo snel mogelijk eigen wilde maken.
Niets om bang voor te zijn
Tijdens mijn retraites werk ik én met schrijfmeditatie én met familie- en traumaopstellingen. Het zijn mijn favoriete middelen om diep te duiken, inzicht en verheldering te brengen, licht te schijnen op wat nog in het donker zit. In mijn boek Schrijven naar Bewustzijn leg ik je precies uit wat schrijfmeditatie is. Proeven van schrijfmeditatie kan je al met mijn gratis aanbod aan e-books en luistermeditaties.
Maar wat zijn dan familieopstellingen? Waar is dat goed voor? Breng je dan je familie mee? En is dat iets om bang voor te zijn?
1. Wat zijn familieopstellingen?
Familieopstellingen is een methodiek (ontwikkeld door de Duitser Bert Hellinger) die, zonder veel woorden, ons laat zien wat de onbewuste oorzaken achter ons gedrag zijn. Ook laat het ons op de snelst denkbare wijze inzien welke rol of positie we in ons huidige gezin of in onze familie van herkomst innemen.
*
Verbonden in loyaliteit
Tijdens een familieopstelling wordt duidelijk dat wij verbonden zijn met onze voorouders door banden van loyaliteit. Wij dragen onverwerkte emotionele ladingen mee en manifesteren deze onbewust in ons eigen leven – met soms destructieve gevolgen voor ons en de mensen om ons heen.
Ik gebruik altijd het volgende beeld om uit te leggen hoe het werkt. Als iemand tegen je zegt dat je de neus hebt van je vader of de ogen van je grootvader of overgrootmoeder, dan is dat niet moeilijk te geloven, omdat je dat kan zien. Het is heel duidelijk zichtbaar dat we door fysieke kenmerken met onze familie verbonden zijn. Echter, de onzichtbare ladingen, (emotionele ladingen, trauma’s, ongelukken, verdriet, verlies, geweld …) die in een familie gedragen worden, werken ook door over de generaties heen. Het is niet omdat er nooit over gepraat wordt, dat het er niet is!
+
Familiegeweten
Elke familie heeft een familiegeweten. Dat geweten leeft en handelt volgens de natuurwetten: het heeft een natuurlijk evenwicht. Als er echter in een familie iets gebeurt (dood, uitsluiting, scheiding …) waardoor er onevenwicht ontstaat, dan zal het familiegeweten via andere familieleden op zoek gaan naar een nieuw evenwicht.
Als een moeder bijvoorbeeld haar verdriet om haar overleden moeder nooit heeft verwerkt, kan dat onbewust door de dochter opgepikt worden. Ze voelt onbewust het onevenwicht en ze gaat dan in plaats van haar moeder dat verdriet uitleven door bijvoorbeeld depressief te worden, of door zich van het leven te willen beroven. Onbewust zegt ze dan: ‘Ik zal wel lijden in jouw plaats, mama.’ Zo groot is onze loyaliteit en liefde voor onze familieleden dat we er ons leven voor geven.
Omdat je tijdens een familieopstelling deze banden van loyaliteit bewust maakt, zijn opstellingen zo effectief. Je herkent daarbij hoe sterk de invloed van je voorouders op je eigen leven was en je ziet hoeveel meer vrijheid het je geeft als je deze vaak destructieve aspecten loslaat.
.
.
+
Uniek leerproces
Kortom, een familieopstelling is een fascinerend en uniek leerproces. Het schenkt je waardevolle inzichten en een nieuw, verruimd bewustzijn. Je kan heel sterk voelen hoe innig je verbonden bent met je voorouders. Eens je onbewuste verstrikkingen zijn opgelost ga je merken welke positieve krachten van hen naar jou toestromen. Bovendien ga je meer ontspannen door het leven en zal je jezelf dankbaar zijn dat je de oude problemen achter je hebt gelaten.
2. Moet je daarvoor je familie meebrengen?
Neen! Bij een familieopstelling werk je in een groep van mensen die je meestal niet kent.+
Representant en vraagsteller
Iedereen aanwezig kan uitgenodigd worden om representant te zijn, plaatsvervanger voor de familieleden die tijdens een opstelling nodig zijn. Jouw eigen familieleden zijn dus niet nodig. Het is zelfs zo dat als je familieleden toch aanwezig zouden zijn, ze gevraagd worden om niet deel te nemen aan de opstelling.
Stel dat jij met een probleem zit, dan ben jij de vraagsteller. De vraagsteller mag een vraag inbrengen, waar tijdens de opstelling een antwoord op komt. Stel dat je als vraagsteller volgende vraag zou stellen: ‘Ik word nooit gezien. Op mijn werk, in mijn gezin, in mijn vriendenkring; iedereen praat over me heen, loopt over me heen alsof ik er niet ben! Hoe komt dat?’
De begeleider zal je dan vragen naar feiten uit je familiegeschiedenis: is er sprake van uitsluiting, ziekte, dood, abortus, uitsluiting, oorlogsverleden … ? Er wordt echter niet ingegaan op het verhaaltje eromheen, zuiver de feiten zijn belangrijk. Het is belangrijk dat de representanten zo weinig mogelijk over jou en je familie weten, zodat ze het voelen beter kunnen toelaten.
+
Een opstelling is geen rollenspel
In een volgende fase wordt de vraagsteller uitgenodigd om representanten te kiezen voor bijvoorbeeld zijn partner, zijn ouders en hen een plaats te geven in de ruimte. De representanten gaan dan, vanuit de positie die ze gekregen hebben, voelen wat dat met hun doet. Let wel: het is geen rollenspel, er wordt niet geacteerd. Een familieopstelling toont wat er werkelijk speelt.
Omdat alle families hetzelfde systeem als oorsprong hebben, is het makkelijk om voor elkaar te gaan invoelen. Representanten kunnen vaak veel beter dan de vraagsteller bepaalde patronen en blinde vlekken invoelen omdat ze niet misleid worden door het denken (de vraagsteller heeft immers verdedigingsmechanismen, of heeft bijvoorbeeld geleerd om niet te voelen, omdat voelen te pijnlijk is.)
.
3. Kan een opstelling therapie vervangen?
Hier bestaan verschillende meningen over. Ik zie het opstellingswerk het liefst als een therapeutische werkwijze die een enorm versnellend effect kan hebben op, en synchroon kan ingezet worden bij, andere vormen van therapie. Familieopstellingen dringt snel tot de kern van een probleem door en kan daardoor vele malen effectiever zijn dan jaren reguliere psychotherapie.
Tijdens één opstelling krijg je vaak inzichten waar je anders jaren therapie voor nodig hebt. Soms is het echter ook zo dat je eerst gesprekstherapie of een langzamer proces van therapie nodig hebt vooraleer je klaar bent om diep verborgen verstrikkingen aan de oppervlakte te brengen. Ik denk hierbij aan misbruik, mishandeling, een zwaar oorlogsverleden of moord, in je eigen of in voorgaande generaties.
.
4. Is het gevaarlijk om een opstelling te doen? Kunnen er dingen mis gaan?
Het is niet gevaarlijk. Opstellingen zijn geen hocus pocus. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode, het is een systeem om onzichtbare, hinderlijke patronen naar de oppervlakte te brengen. Familieopstellingen helpen om te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk met je aan de hand is.
Zorg er wel voor dat je je vooraf goed informeert. De ene begeleider/systemisch therapeut is de andere niet, en ik weet uit ervaring dat er behoorlijk wat kwaliteitsverschil kan zijn in ‘het aanbod’ of in de wijze waarop de opstellingen worden uitgevoerd.
.
5. Ik weet niets over mijn familiegeschiedenis. Ik heb geen feiten.
In het geval dat je geen toegang hebt tot je familiegeschiedenis, bijvoorbeeld omdat je geadopteerd bent of omdat je beide ouders vroegtijdig overleden zijn, dan nog kan je een opstelling doen. De representanten gaan dan voor jou invoelen.
.
6. Zijn familieopstellingen een instant oplossing voor mijn probleem? Ben ik dan eindelijk voor altijd verlost?
Het is mogelijk dat je na één opstelling voorgoed verlost bent van je ziekte, blokkade of depressie, maar dat is geen garantie. Soms zijn meerdere opstellingen nodig. Het verloop van de opstelling hangt af van jouw bewustzijnsniveau als vraagsteller, en in hoeverre jouw ‘systeem’ open staat voor genezing.
Meestal voel je het effect van een opstelling in de tweede of derde maand na de opstelling. Er verschuift iets in je familierelaties, een familielid gaat zich plots anders gedragen, enz.
.
7. Wat héb ik eraan?
Opstellingen brengt beweging rondom ziekte, relaties, familie, kinderen, geld of je loopbaan. Het helpt ook als je je verloren, boos, depressief of angstig voelt. Kortom, familieopstellingen zijn er voor iedereen die zakelijk en/of privé vastloopt in terugkerende thema’s en patronen, zonder echt te weten waardoor.
Familieopstellingen is voor jou geschikt als je toe bent aan een belangrijke verandering in je leven: persoonlijk, relationeel of zakelijk. Iets houdt je tegen om aan het roer van jouw leven te staan, en je wil nu eindelijk wel eens weten wat je al die jaren tegengehouden heeft. Thema’s die je bijvoorbeeld tijdens de retraite kan inzetten zijn:
- je voelt je niet gezien
- je wil inzicht in de relatie met je (ex-)partner
- je wil de relatie met je ouders, broers, zussen, eigen kinderen … verbeteren
- je durft niet in je vertrouwen of eigen kracht te staan
- je loopt steeds vast in werksituaties
- je worstelt met regelmatig terugkerende angstgevoelens, boosheid, verdriet
- je hebt ernstige schuldgevoelens
- je voelt je vaak depressief
- je hebt last van bindingsangst
- je kreeg te maken met verlies (overlijden, scheiding)
- je vindt het moeilijk om van jezelf te houden
- één van je kinderen vertoont ernstig probleemgedrag
- je hebt lichamelijke klachten zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak
- je hebt last van burn-out, stress
- verslavingen
Meer lezen?
In de blog Ben jij nog samen met jezelf? kan je nog meer lezen over mijn relatie met en passie voor familieopstellingen.
*
Wil je graag de unieke combinatie van schrijfmeditatie en familieopstellingen ervaren?
Schrijf je dan in voor een 1 DAY DEEP DIVE IN DE MATRIX OF JOY.
Een Deep Dive is een online event, telkens van 10.00 tot 12.30 en van 14.30 tot 17.00.
Als Matrix gebruiken we Zoom.
Je hebt nodig: schrijfboek en pen.
Belangrijk is dat je de volledige dag voor jezelf uittrekt, zodat je na afloop ook even kunt rusten.
De datum voor de eerstvolgende 1 Day Deep Dive vind je telkens op de homepage.
*
*
Joey Brown is schrijf- en bewustzijnscoach, en auteur van het boek Schrijven naar Bewustzijn, Ontdek je ware verhaal. Ze woont op het eiland Ikaria.
P.S. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de NIEUWSBRIEF.
Neem ook regelmatig een kijkje op de FACEBOOKPAGINA!
Geef een antwoord